Text Size
A+ A A-
Color Chooser
 default green blue contrast font_default red blue Language Other Language
  • Slider1
  • Slider2
  • Slider3
  • Slider4

header-mobile

Polisi Laktasi Kebangsaan

1. Ketua Pusat Laktasi Kebangsaan perlulah di lantik oleh Ketua Pengarah Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia.

2. Semua anggota kesihatan yang bertugas di Pusat Laktasi Kebangsaan adalah seorang warganegara Malaysia dan dilantik oleh Kerajaan Malaysia secara tetap atau kontrak.

3. PLK adalah satu unit yang tersendiri di bawah Bahagian Perkembangan Perubatan Kementerian Kesihatan Malaysia dan diketuai oleh Pakar Perunding Kanan Jabatan Obstetrik & Ginekologi yang telah menjalani kursus diperingkat kebangsaan dan mempunyai minat serta kesungguhan dalam melaksanakan program laktasi di Malaysia.

4. Anggota Kesihatan yang bertugas di Pusat Laktasi Kebangsaan perlu menjalani paling minimum Kursus Pengurusan Laktasi 20 jam dan Kursus Kaunseling 40 jam.

5. Pusat Laktasi Kebangsaan mesti mempunyai modul latihan pengurusan laktasi 20 jam dan modul latihan bagi anggota kesihatan untuk kursus kaunseling penyusuan susu ibu, bahan-bahan pendidikan penyusuan susu ibu dan bahan rujukan bagi mengatasi masalah penyusuan susu ibu.

6. Semua staf yang bertugas di Pusat Laktasi Kebangsaan hendaklah bertugas pada waktu pejabat supaya dapat menjalani tugas-tugas khusus berkaitan laktasi .

7. Staf Pusat Laktasi Kebangsaan mestilah menjadi anggota kumpulan sokongan Hospital/Daerah/ Negeri dan seterusnya seluruh Malaysia.

8. Semua staf Pusat Laktasi Kebangsaan mestilah mematuhi Tata Etika Pemasaran Makanan Bayi dan Produk Berkaitan pindaan keempat yang telah dilancarkan pada 1 Ogos 2008 cetakan kedua 19 November 2008.

9. Anggota kesihatan yang bertugas di Pusat Laktasi Kebangsaan hendaklah disokong oleh Ketua Jabatan, diperakukan oleh Jawatankuasa privileging & credentialing Hospital dan diluluskan oleh pengarah Hospital.

10. Semua kes-kes yang bermasalah boleh dirujuk kepada anggota kesihatan Pusat Laktasi Kebangsaan pada waktu pejabat atau bagi ibu yang tidak dapat datang, hubungi melalui telefon semasa atau selepas waktu pejabat.

11. Ibu-ibu yang perlu perskripsi ubat seperti kes 'Induced Lactation' atau 'Relactation' hendaklah dibuat perskripsi oleh doktor yang menjaga.

12. Klinik Laktasi di Pusat Laktasi Kebangsaan Hospital Selayang hendaklah dijalankan oleh Anggota Kesihatan yang berpengalaman , sekurang-kurangnya telah menjalani kursus Pengurusan Laktasi 20jam, kursus kaunseling 40jam atau kursus 'Advocacy' peringkat kebangsaan (dari Pusat Laktasi Kebangsaan, Jabatan Obstetrik & Ginekologi atau dari jabatan Pediatrik).

Dasar Keselamatan | Dasar Privasi | Peta Laman | Soalan Lazim | Arkib
Penafian : Pihak Hospital Selayang tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kerugian atau kerosakan disebabkan oleh penggunaan maklumat dari laman web ini.
muka-buku Youtube burung-biru RSS
Hakcipta Terpelihara © Hospital Selayang 2013